We spreken van een gezond gewicht als de verhouding tussen je lengte en je gewicht goed is. Hiervoor is de maat “BMI” afkorting van Body Mass Index. Voor kinderen gelden andere gezonde BMI-waarden dan voor volwassenen.
De berekening gaat als volgt:

Of je te zwaar bent kun je berekenen met onderstaande tabel.

Jongens

 

 

 

 

 

 

 

 Meisjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kan het ook automatisch laten berekenen via deze link.

 

Het is niet zo goed voor je lichaam om een overgewicht te hebben. Je kan je bijvoorbeeld niet lekker bewegen waardoor je je minder fit voelt en je daardoor minder lekker in je vel zit.

Overgewicht kan voelbare en zichtbare gevolgen hebben zoals:

  • snel buiten adem zijn
  • snel moe zijn
  • pijn hebben in knieën, voeten en/of rug
  • minder goed mee kunnen doen met gym
  • moeite hebben met het uitzoeken van kleding
  • geplaagd of gepest worden.

Overgewicht kan ook minder zichtbare gevolgen hebben namelijk gezondheidsproblemen zoals bijv. suikerziekte of een voorstadium hiervan, leververvetting en hart -en vaatziekten. Ook geeft overgewicht bij kinderen een groter risico om op een latere leeftijd gezondheidsproblemen te krijgen.

Als je je BMI hebt berekend en je valt in de categorie overgewicht/obesitas kom je in aanmerking voor begeleiding.

Een Coach Next Door is een jeugdverpleegkundige of kinderleefstijlcoach die een speciale opleiding heeft gehad bij Your Coach Next Door. De Coach Next Door kan jou en je gezin begeleiden naar een gezonder leven. Hij/zij gaat met jou kijken wat mogelijk is en, nodig, betrekt hij/zij andere zorgverleners andere zorgverleners zoals een diëtist, fysiotherapeut, een praktijkondersteuner GGZ/Jeugd of een psycholoog, bij jou in de buurt. Ook kan de Coach Next Door met jou bespreken of je mee kunt en wilt gaan bewegen. Hij/zij begeleidt jou bijvoorbeeld bij het uitzoeken van een nieuwe sport of kan jou aanmelden bij een groepsprogramma om samen met andere kinderen te gaan bewegen. De Coach Next Door is jouw directe aanspreekpunt. Hij/zij zal met jou en je gezin bespreken waar jij behoefte aan hebt, wat je leuk vindt en wat er mogelijk is. Samen maken jullie een plan van aanpak op weg naar een gezondere leefstijl.

Kinderen die onder begeleiding zijn bij Your Coach Next Door kunnen gebruik maken van het COACH Sport programma en het COACH Food programma in Maastricht.