We spreken van een gezond gewicht als de verhouding tussen je lengte en je gewicht goed is. Hiervoor is de maat “BMI” afkorting van Body Mass Index. Voor kinderen gelden andere gezonde BMI-waarden dan voor volwassenen.
De berekening gaat als volgt:

Of je te zwaar bent kun je berekenen met onderstaande tabel.

Jongens

 

 

 

 

 

 

 

 Meisjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kan het ook automatisch laten berekenen via deze link.

 

Het is niet zo goed voor je lichaam om een ongezond gewicht te hebben. Je kan je bijvoorbeeld niet lekker bewegen waardoor je je minder fit voelt en je daardoor minder lekker in je vel zit.

Een ongezond gewicht kan voelbare en zichtbare gevolgen hebben zoals:

 • Je bent snel buiten adem
 • Je bent snel moe
 • Je hebt pijn in je knieën, voeten, benen en/of rug
 • Je wordt niet gekozen met gym
 • Je kunt moeilijk leuke kleren vinden
 • Je wordt geplaagd of gepest.

Een ongezonde gewicht kan ook minder zichtbare gevolgen hebben namelijk gezondheidsproblemen zoals bijv. suikerziekte of een voorstadium hiervan, leververvetting en hart -en vaatziekten. Ook kan overgewicht bij kinderen zorgen voor een groter risico om op een latere leeftijd gezondheidsproblemen te krijgen.

Als je je BMI hebt berekend en je valt in de categorie overgewicht/obesitas kom je in aanmerking voor begeleiding.

Een Kinderleefstijlcoach kan jou en je gezin begeleiden naar een gezonder leven. Je COACH gaat kijken wat er voor jou nodig is om een gezond gewicht te behalen en hiervoor de nodige mensen kent zoals een diëtist, fysiotherapeut, psycholoog,…..bij jou in de buurt.
Hij/zij is de persoon die altijd jou aanspreek punt is en het traject met jou vorm zal geven. Oftewel jouw COACH om je te helpen.

Wist je dat bewegen bij kinderen en jongeren:

 • het risico op depressieve klachten verlaagt?
 • spieren en botten versterkt?
 • fitheid, coördinatie en motoriek verbetert?

Het programma COACH SPORTS is ontwikkeld d.m.v. een nauwe samenwerking tussen Maastricht UMC+ COACH en Maastricht Sport. Het doel van COACH Sports is om deelnemers het plezier en belang van sporten te laten inzien om vervolgens blijvend te bewegen. Dit kan bij COACH Sports maar ook middels het doorstromen naar een sportclub, sportvereniging of het beweegaanbod van Maastricht Sport. Plezier staat voorop! Het beweegprogramma COACH Sports bestaat uit twee fases:

 • beweegmaatjes les
 • groepsles

COAH FOOD bestaat uit een jaarprogramma opgesteld voor de doelgroepen 6 t/m 12 jaar en 12 t/m 18 jaar. Voor jullie staat er gedurende het hele jaar leuke activiteiten op het programma. Ook aan de ouders is gedacht. Zij hebben een voorbeeldfunctie en bepalen wat er in huis gehaald wordt qua voeding. Ouders ontvangen praktische tips om hun zoon/dochter tussen 0 en 18 jaar beter te kunnen stimuleren en motiveren wat een gezonde leefstijl betreft.

Het COACH Food Programma van 2021 bestaat uit drie 12 wekenprogramma’s waarin de belangrijkste topics op gebied van voeding aanbod komen. Ook zullen deze activiteiten gecombineerd worden met beweging en het COACH Sport Programma.

In de corona periode vind alles online plaatsvinden (Facebook, Instagram, Youtube en TikTok) waarna we de activiteiten extern gaan faciliteren. Online zijn er wekelijks voor 6-12 jarigen, 12-18 jarigen en ouders activiteiten. Wanneer dit offline kan is er wekelijks voor 1 van de 3 doelgroepen een activiteit. Denk aan een kookworkshop, supermarktsafari, Tapijntuin, Quiz of een eet- en beweegspel.

Ten slotte ontvangen alle deelnemers wekelijks een mail met meer informatie over het thema en spellen om thuis te doen om bewustwording in het gehele gezin te vergroten.

De thema’s die in het 12 weken programma aanbod komen:

 1. Hoe ontstaat overgewicht: De energiebalans
 2. De schijf van vijf
 3. Eetdagboek
 4. Structuur en regelmaat
 5. Portiegrootte
 6. Suiker & Koolhydraten
 7. Eiwitten
 8. Onverzadigd en verzadigd vet
 9. Etiket lezen
 10. Gezond koken
 11. Feestjes en gezond trakteren
 12. Uiteten en op vakantie gaan

De thema’s in de workshops sluiten aan op thema’s zoals Pasen, zomer, Halloween en Sinterklaas.

Als je onder begeleiding bent bij COACH, een Your COACH Next Door Kinderleefstijlcoach of een Your Coach Next Door Centrale Zorgverlener kan je kosteloos deelnemen aan ons COACH SPORTS en COACH FOOD programma.

Als je onder begeleiding bent bij COACH, een Your COACH Next Door kinderleefstijlcoach of een Your Coach Next Door Centrale Zorgverlener kan je je aanmelden voor het COACH FOOD programma via Kelly.stessen@mumc.nl. Geef in je mail duidelijk aan bij wie je onder begeleiding bent.

Momenteel zijn wij aan het werk om een nieuw programma nl. ‘COACH got Talent’ te ontwikkelen. In dit programma willen we graag andere talenten ontplooien. Hierbij moet je denken aan tekenen, schilderen, gedichten schrijven, toneel spelen, yoga, …. Zodra dit programma actief van start gaat melden wij dit op deze pagina.