Indien uw kind overgewicht heeft en u woont in de regio waar coaches van Your Coach Next Door actief zijn, dan komt u kind in aanmerking voor begeleiding.

Aan de hand van de Body Mass Index (BMI) kan bepaald worden of kind overgewicht / obesitas heeft. De BMI is een internationaal gebruikte maat die de verhouding weergeeft tussen lengte en gewicht. Het zegt niets over je spieren, vetmassa en vocht. De berekening gaat als volgt:

 

Bij volwassen spreken we van overgewicht indien de BMI hoger is dan 25 kg/m2. Voor Kinderen gelden andere gezonde BMI waarden dan voor volwassen en wordt de BMI gerelateerd aan de leeftijd. Onderstaande tabel geeft de BMI waarden aan per leeftijd en de afkapwaarden voor overgewicht en obesitas.

Jongens:

Meisjes:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via deze link is ook digitaal te berekenen of uw kind overgewicht heeft:

Door het hebben van overgewicht kunnen kinderen al op jonge leeftijd gezondheidsproblemenkrijgen, bijvoorbeeld Diabetes Mellitus (suikerziekte) of een voorstadium hiervan, leververvetting en hart- en vaatproblemen. Ook hebben ze een groter risico om op latere leeftijd gezondheidsproblemen te krijgen. Behalve lichamelijke problemen zijn kinderen met overgewicht vaak minder gelukkig dan leeftijdsgenoten zonder overgewicht.

U kan uw kind aanmelden vanaf 4 tot 18 jaar.

Een Coach Next Door is een jeugdverpleegkundige of kinderleefstijlcoach die een speciale opleiding heeft gehad bij Your Coach Next Door. De Coach Next Door kan u en uw gezin begeleiden naar een gezonder leven. Hij/zij gaat samen met jullie kijken wat mogelijk is en, indien nodig, betrekt hij/zij andere zorgverleners zoals een diëtist, fysiotherapeut, een praktijkondersteuner GGZ/Jeugd of een psycholoog in de buurt. Ook kan de Coach Next Door met jullie bespreken of jullie meer kunnen en willen gaan bewegen. Hij/zij begeleidt bijvoorbeeld bij het uitzoeken van een nieuwe sport of kan uw kind aanmelden bij een groepsprogramma om samen met andere kinderen te gaan bewegen. De Coach Next Door is uw directe aanspreekpunt. Hij/zij zal met jullie bespreken waar jullie behoefte aan hebben, wat jullie leuk vinden en wat er mogelijk is. Samen maken jullie een plan van aanpak op weg naar een gezondere leefstijl.

U kunt uw kind zelf aanmelden of uw huisarts, jeugdverpleegkundig van de GGD of andere zorgverlener bij wie u bent geweest kan uw kind aanmelden. Dit gebeurt via het aanmeldformulier op de website, klik hier om direct naar de pagina te gaan.

Naar aanleiding van het ingevulde aanmeldformulier wordt beoordeeld of uw kind in aanmerking komt voor begeleiding via Your Coach Next Door en bij welke Coach Next Door hij/zij aan de slag kan gaan.

Na de kennismaking en het intakegesprek heeft de Coach Next Door meer zicht op wat er speelt en wordt in overleg met u en uw kind een plan van aanpak opgesteld. Afhankelijk van de gestelde doelen en uw eigen wensen is er vaak bij aanvang wat frequenter contact met de Coach Next Door.

Afhankelijk van hoe het gaat wordt de begeleiding in de loop van de tijd afgebouwd met als doel dat uw kind uiteindelijk zelfstandig samen met u de regie kan houden over de eigen leefstijl. Afspraken met de Coach Next Door worden in overleg met u gemaakt.

De begeleiding door de Coach Next Door is individueel. In overleg wordt bekeken waar uw kind behoefte aan heeft. Zo kan uw kind ook aangemeld worden voor een beweegprogramma, bijvoorbeeld via COACH Sport in Maastricht of voor groepsactiviteiten via COACH Food in Maastricht.

Meer informatie hierover is te vinden op de website van COACH Maastricht. Het is motiverend en stimulerend om met andere kinderen aan de slag te gaan.

Dat kan zeker en is ook gewenst! Your Coach Next Door richt zich niet alleen op het kind maar op het hele gezin. U wordt als ouder dus intensief betrokken en de Coach Next Door stelt in overleg met u ook doelen op voor het hele gezin. Hoe meer ouders en andere gezinsleden betrokken worden hoe groter de kans op een blijvende leefstijlverandering voor het hele gezin.

Op dit moment zijn er twee soorten Coaches Next Door. In Maastricht en het Heuvelland werken een aantal jeugdverpleegkundigen als Coach Next Door. Zij zijn in dienst van de GGD en begeleiden kinderen met overgewicht met de Your Coach Next Door aanpak. Gesprekken bij een jeugdverpleegkundige bij de GGD zijn kosteloos. Naast jeugdverpleegkundigen zijn er ook kinderleefstijlcoaches opgeleid in de Your Coach Next Door aanpak. Voor een bepaalde doelgroep wordt de begeleiding door de kinderleefstijlcoach momenteel vergoed door de zorgverzekering om te beginnen in een experimentele fase. De verwachting is dat de kinderleefstijlcoach op termijn vergoed gaat worden vanuit de basiszorg. U kunt via info@ycnd.nl navraag doen of uw kind hiervoor in aanmerking komt.

Momenteel zijn er enkele jeugdverpleegkundige als Coach Next Door werkzaam in Maastricht.
Daarnaast zijn er kinderleefstijlcoaches YCND werkzaam in de onderstaande regio’s:

 • Buchten
 • Brunssum
 • Geleen
 • Helden
 • Cadier en Keer
 • Kerkrade
 • Landgraaf
 • Noord – Limburg
 • Nuth
 • Maastricht
 • Sittard
 • Urmond

Op de website kunt u op uw postcode zoeken om te kijken welke Kinderleefstijlcoaches van uw regio het best bij u past.