Moeder Mareike & zoon Vincenzo en
hun bijzondere connectie met COACH/YCND

De 10-jarige Vincenzo heeft geen makkelijke start gehad in het leven, op 5-jarige leeftijd verloor hij plotseling zijn vader en stond moeder Mareike ineens alleen voor zijn opvoeding. Na een heftige periode van veel buitenshuis werken als verpleegkundige, merkte ze dat de vele uren weg bij haar zoon niet goed waren voor Vincenzo. Dapper nam Mareike de beslissing om zich voltijd te richten op haar zoon, zijn geluk en gezondheid.

Door het ontwikkelde overgewicht van Vincenzo en de wens om hier iets aan te doen, zijn ze in contact gekomen met COACH (Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare). Na de diagnose obesitas, volgt hij inmiddels alweer een kleine 2 jaar succesvol het COACH interventie programma.

Vincenzo kent de weg bij COACH en YCND inmiddels op zijn duimpje en sterker nog, voor ons (de medewerkers van COACH en YCND) is hij een graag geziene gangmaker! Geen afspraak op de polikliniek slaat hij over, trouw neemt Vincenzo deel aan alle (!) activiteiten: van kookworkshops en supermarktsafari’s tot shiatsu en mountainbiken. Tijdens het allereerste Nationale Kinderobesitas Symposium staat hij voor het oog van een groot publiek dapper op het podium en beantwoordt met verve de vragen van de moderator. Tijdens YCND events helpt hij bij het bereiden van lekkere en gezonde snacks voor alle gasten. Kortom, een betrokken en hardwerkende jongeman om trots op te zijn! En dat alles wordt al die tijd mogelijk gemaakt door de enorme betrokkenheid van zijn moeder Mareike. Zij is degene die Vincenzo week in week uit overal naartoe brengt, ook is zij aan de slag gegaan met de ontvangen gezonde recepten en de tips voor het aanpassen van voedingspatronen. Mareike stimuleert en moedigt hem thuis aan om door te gaan, juist op de momenten als het even niet meevalt voor deze jonge vechter. Vergis je niet, het aanpassen van je leefstijl valt niet mee, niet voor een volwassene en zeker niet voor een jongen van 10 jaar! Het gaat met vallen en opstaan en daarvoor zijn moed en doorzettingsvermogen nodig. De rol van ouders en/of verzorgers zijn hierin cruciaal, want zij beslissen wat er in de (koel)kast staat, zij bereiden het eten en zorgen dat de kinderen op hun afspraken verschijnen. En zij zijn er om thuis de kinderen te troosten, aan te moedigen en te motiveren. Een succesvolle interventie kan niet zonder een betrokken ouder/verzorger. En Vincenzo boft met zijn trotse moeder!

En nu heeft Vincenzo nog meer reden om ook supertrots te zijn op Mareike….
Als ervaringsdeskundige en met haar achtergrond als verpleegkundige, is Mareike afgelopen maart gestart met de opleiding tot Kinderleefstijlcoach bij YCND. En de veranderingen blijven niet onopgemerkt voor Vincenzo, lachend vertelt hij: “Mama is niet strenger geworden, maar ze begint haar vragen nu met vraagwoorden, waardoor ik wel moet antwoorden!”. Mareike vult aan: “Door het toepassen van de open vraagstelling, die ik geleerd heb tijdens de opleiding, ontlok ik nu antwoorden bij Vincenzo die ik voorheen niet kreeg. Hierdoor is er meer lucht in onze relatie gekomen. Voorheen switchte ik vaker tussen mijn rollen als verpleegkundige en moeder voor Vincenzo, nu gaat het coachen van hem  op een natuurlijke wijze, waardoor wij meer ruimte voor elkaar hebben gekregen!” En welk kind kent de opleidingsplek van zijn/haar moeder nu zo goed als Vincenzo? Supertrots is hij op zijn moeder en andersom is het niet anders….

Tips heeft Vincenzo ook: “Geef hele duidelijke instructies, het liefst met gebruik van vergelijkingen en voorbeelden, want zeker in het begin kende ik niet al die moeilijke woorden zoals koolhydraten en fruitsuikers. Nu natuurlijk wel, maar kinderen die net beginnen moeten dit nog leren, net zoals ik toen ik begon! Het is sowieso belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van het kind!”

Wie weet wordt Vincenzo over een aantal jaren onze nieuwste Kinderleefstijlcoach, aan ervaring en motivatie in elk geval geen gebrek!

Heb jij als Kinderleefstijlcoach, Centrale zorgverlener of als ervaringsdeskundige met COACH of YCND een bijzonder verhaal te vertellen over jouw werk of leefstijlinterventie? En wil je dit verhaal met ons delen? Mail dan jouw verhaal naar info@ycnd.nl.