Wat is obesitas?

Obesitas is een medische aandoening waarbij zich zoveel lichaamsvet heeft opgehoopt dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Het is een extreme vorm van overgewicht.

Aan overgewicht en obesitas kunnen verschillende factoren ten grondslag liggen: biologische factoren (erfelijkheid), sociaaleconomische factoren en omgevingsfactoren. Al deze factoren zijn van invloed op de gezondheid en de leefstijl.

Steeds meer kinderen in Nederland kampen met overgewicht of obesitas, dit gaat gepaard met soms ernstige gevolgen voor het kind, zowel fysiek als mentaal. Beginnende suikerziekte, tekenen van hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk zijn enkele gevolgen. Ook worstelen ze vaak met onzekerheid en gevoelens van schaamte en lopen ze een groter risico om gepest te worden. Kinderen met overgewicht kampen op (soms zeer) jonge leeftijd al met de eerste tekenen van chronische ziekten. Soms met blijvende schade. De levensverwachting van deze kinderen ligt, evenals de kwaliteit van leven, lager dan bij kinderen met een gezond gewicht.

Voorstadia chronische ziekten

Bij start leefstijlinterventie heeft > 50% van basisschoolkinderen met obesitas al een of meer voorstadia van chronische ziekten

Verbetering na leefstijlinterventie

Hulp voor kinderen met overgewicht & obesitas

Het is niet eenvoudig om zonder hulp van buitenaf een gezondere leefstijl te bereiken. Je leefpatroon doorbreken blijkt niet zo eenvoudig. Niet als volwassenen en zeker niet voor kinderen. Zowel voor kinderen met overgewicht als voor hun ouders is professionele begeleiding geen overbodige luxe.

COACH Maastricht, het Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare, richt zich op de gezondheidszorg en langdurige begeleiding voor kinderen en jong volwassenen met overgewicht en obesitas. Het COACH-programma is onderdeel van het Maastricht UMC+.

Kamp jijzelf of jouw kind met overgewicht? Ben je op zoek naar begeleiding? Neem contact op met je eigen huis- of jeugdarts. Zij verwijzen je door naar het ziekenhuis en/of COACH Maastricht (bij obesitas en comorbiditeit) of starten direct jouw persoonlijke hulptraject-op-maat met een centrale zorgverlener van YCND (bij overgewicht).

Heb jij in het verleden al een hulptraject doorlopen voor jouw obesitas en ben je onvoldoende geholpen? Neem dan contact op met COACH Maastricht via COACH.kindergeneeskunde@mumc.nl.

Overgewicht bij kinderen
TV programma ‘De Dokters’

The approach to treating childhood obesity
TEDx Maastricht