Opleidingen YCND

Wil jij de toekomst van kinderen met obesitas blijvend positief veranderen? Echte impact maken op het leven van deze kwetsbare kinderen? Volg dan nu een gespecialiseerde opleiding van YCND, wordt kinderleefstijlcoach of centrale zorgverlener. Leer hoe je een ongezonde leefstijl kunt doorbreken met de praktische methode van YCND.

Wat is een GLI?
De GLI (= Gecombineerde Leefstijl Interventie) is een gecombineerde behandeling gericht op gezondere voeding en eetgewoonten, meer bewegen en eventueel individuele psychologische behandeling om verandering van gedrag te ondersteunen. De YCND interventie (=GLI) is wetenschappelijk bewezen effectief. Stichting YCND is naast interventie eigenaar ook opleider.

Per 1 januari 2024 wordt de inzet van de Centraal Zorgverlener en de GLI voor kinderen opgenomen in het basispakket. Zorgverzekeraars kunnen de uitvoerders van de GLI YCND inkopen bij stichting YCND.

Waarom kiezen voor een opleiding bij YCND?

Interventie eigenaar stichting YCND leidt professionals op tot Centraal zorgverlener en is het enige opleidingsinstituut waar cursisten leren de GLI voor kinderen uit te voeren. Met een opleiding van YCND ben jij gemachtigd om met de YCND interventie te werken en wordt de behandeling van jouw cliënten straks vergoed vanuit de basisverzekering!

En...YCND = Méér dan GLI

Een goede interventie geeft de coach structuur en houvast en draagt bij aan de kwaliteitsborging. Maar bij YCND weten we als geen ander dat een goede coach méér nodig heeft dan alleen een interventie. Daarom zijn onze opleidingen breed vormgegeven, zodat jij je kunt ontwikkelen tot een kinderleefstijlcoach of Centrale zorgverlener. Denk aan oefenen met gespreksvaardigheden, achtergrondinformatie over de doelgroep, intervisies en praktische tools zoals een digitale omgeving. We laten de coach niet los, je bent onderdeel van de YCND-community en je blijft op de hoogte van verdiepend aanbod. Dit geeft jou een netwerk, borging en biedt ruimte voor ontwikkeling en groei!

Docent aan het woord

“De cultuuromslag richting een gezonde leefstijl en gezond gewicht vraagt tijd. Onze voornaamste uitdaging is hoe we de kinderen bereiken. Hulp blijft nodig zolang verleidingen groot zijn en gewerkt wordt aan een maatschappij waarin gezonde keuzes de makkelijkste zijn. Daarom pleit ik voor het vormen van communities waarin private partijen, sociaal domein, zorg domein, welzijnswerk, financierders en overheden met elkaar én de gezinnen die het betreft samenwerken. De noodzaak om te versnellen en op te schalen met de uitrol van succesvolle interventies die de leefstijl van jongeren verbeteren is groter dan ooit.”

Prof. Dr. Anita Vreugdenhil werkt als kinderarts in het Maastricht UMC+. Ze is gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten. Ook heeft zij de opleiding Voeding en Diëtetiek en Gezondheidswetenschappen afgerond. Zij is Hoogleraar leefstijl gerelateerde ziekten bij kinderen aan de Universiteit van Maastricht.

Zij schreef mee aan landelijke richtlijnen zoals de richtlijn Behandeling van Kinderen met Obesitas van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen en de nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas bij kinderen. 

In 2010 richtte Anita Vreugdenhil het Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healtcare (COACH) op, inmiddels uitgegroeid tot een academisch expertisecentrum voor zorg, innovatie, onderzoek en kennisdeling op het gebied van leefstijl, overgewicht en obesitas bij kinderen. Ook is zij founder van Your Coach Next Door en de gelijknamige stichting, die zich tot doel stelt ondersteuning bij gezond leven voor alle kinderen voor wie dat nodig is toegankelijk te maken.

(Oud)student aan het woord

Desiree Lebens:
Desiree Lebens volgde de opleiding kinderleefstijlcoach van YCND. Voor haar een voor de hand liggende keuze: “Ik ben kinderfysiotherapeut en wilde mijn vakgebied als hulpverlener voor kinderen uitbreiden. Kinderen blijven voor mij een uitdaging. Je moet ze op een creatieve manier benaderen en erkennen dat ze elk een eigen aanpak nodig hebben om in beweging te komen. Tijdens de opleiding tot kinderleefstijlcoach krijg je die handvatten om kinderen te bereiken aangereikt. Niet één aanpak overigens, maar een diversiteit aan. Het is bovendien kennis die je ook in andere werkvelden kunt toepassen. Met wat ik nu geleerd heb, doe ik als kinderfysiotherapeut ook mijn voordeel mee. Het is zowel praktische als theoretische kennis die je klaarstoomt voor de toekomst.”

Bij YCND zoeken we altijd de aansluiting met de doelgroep kinderen met overgewicht en obesitas en hun gezin. Met onze academische achtergrond en praktijkervaring werken we bij YCND op verschillende gebieden aan het verbeteren van de zorg en begeleiding voor kinderen met overgewicht en obesitas. In onze opleidingen is deze belangrijke verbinding tussen wetenschap, praktijkervaring en aansluiting met de praktijk dan ook goed zichtbaar!

Studenten aan het woord

Opleiding Kinderleefstijlcoach

Kinderen leren veranderen
Een kinderleefstijlcoach raadt een kind niet aan om worteltjes te eten. Integendeel. Een kinderleefstijlcoach erkent dat elk kind een eigen unieke benadering nodig heeft. Dat een standaardvragenlijst niet werkt. Dat kinderen soms op een creatieve manier uitgedaagd moeten worden om hun problemen te delen en vragen op tafel te leggen. En dus stelt een kinderleefstijlcoach vragen, veel vragen, luistert en formuleert samen met het kind haalbare doelen. Een kinderleefstijlcoach maakt een plan op maat en regelt zorg op maat. Lokaal. Op wijkniveau. Dichtbij het kind. Passend voor het kind en het gezin.

Heb jij een HBO-opleiding in de zorg? Ben je bijvoorbeeld diëtist, jeugdverpleegkundige of kinderfysiotherapeut? En werk je graag met kinderen? Kun je ze doorgronden en weet je ze te raken? Dan kun je kinderleefstijlcoach worden en de toekomst van kinderen met overgewicht of obesitas in blijvende positieve zin veranderen.

Je kunt parttime naast een bestaande baan je werk als kinderleefstijlcoach uitoefenen, je wordt zzp’er of ga in loondienst van een uitvoerende partner. Er zijn diverse mogelijkheden. Eén ding is zeker: de YCND-methode wordt op steeds meer plekken in Nederland uitgerold, in diverse regio’s en steden al door gemeenten ondersteund en door zorgverzekeraars vergoed. Dat maakt dat het werkveld voor kinderleefstijlcoaches steeds groter en interessanter wordt. 

Opleiding, intervisie-bijeenkomsten en eindgesprek:
De opleiding bestaat uit vier klassikale dagen, verspreid over twee maanden. Een half jaar na de start van de opleiding volgen vier terugkom momenten*. Na het afronden van deze bijeenkomsten vindt er een eindgesprek plaats. Tijdens dit gesprek wordt de eindopdracht besproken.
* deze bijeenkomsten vinden online plaats

klsc1

Wanneer kan jij aan de slag als Kinderleefstijlcoach?
Na de vier klassikale dagen, heb je alle kennis en tools in huis om te kunnen starten als Kinderleefstijlcoach. Je gaat dus ook al aan de slag met enkele gezinnen om ervaring op te doen.
Wij vinden het belangrijk om hierna nog verbonden te blijven, als ondersteuning bij het vertalen van alle theorie naar jouw praktijk. Tijdens de vier online terugkom momenten, bespreken wij jouw eerste praktijkervaringen en persoonlijke ontwikkeling. Zo kan je groeien in de rol van kinderleefstijlcoach. Ondertussen werk je in jouw eigen tempo aan een eindopdracht op basis van de gezinnen die je begeleidt.

YCND laat haar studenten niet meer los

Als oud-student van YCND blijf jij profiteren van alle voordelen van het enorme netwerk, de actuele en uitgebreide kennis en de waardevolle ervaring van YCND. Ook na jouw afstuderen, staan de medewerkers van YCND je terzijde. Naast de intervisies en de alumni bijeenkomsten, kan je ook met specifieke vragen of uitdagingen bij YCND terecht voor persoonlijke begeleiding. Of het nu gaat om vragen bij het opstarten van een eigen praktijk of dat je worstelt met een specifieke case tijdens de uitvoering van je werk, de medewerkers van YCND staan voor je klaar.

Leerdoelen:

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met de volgende onderwerpen:

 • de doelgroep ‘kinderen met overgewicht en obesitas vanaf een matig verhoogd gewicht gerelateerd gezondheidsrisico’
 • interpretatie van groeidiagrammen
 • co-morbiditeit bij de doelgroep
 • basisonderwerpen en aanvullende onderwerpen binnen de thema’s voeding, beweging en gedrag (o.a. slaap en stress)
 • vormgeving van een lokaal netwerk
 • vormgeving en structuur van het Multi Disciplinair Overleg (MDO)
 • het maken van een plan van aanpak met kind en gezin
 • het maken van een terugvalpreventieplan met kind en gezin
 • bewustzijn en ontwikkeling van de eigen rol als kinderleefstijlcoach
 • oefenen met gespreksvaardigheden d.m.v. rollenspellen

Daarnaast is er tijdens de opleiding uitgebreid aandacht voor de specifieke werkwijze, de beschikbare middelen en de digitale omgeving van YCND.

Docenten
Prof. Dr. Anita Vreugdenhil, Drs. Lisanne Arayess en gastdocenten

Studieduur, lesgeld & studiebelasting
De totale duur van de opleiding bedraagt 10 à 11 maanden.
Het aantal zelfstudie uren bedraagt ca. 33 uur
Kosten: € 1.375,- (incl. BTW,  lunch en materiaal zijn inbegrepen).

Accreditatie
De opleiding is geaccrediteerd met 26 studiepunten voor de opleidingsdagen en 8 studiepunten voor de vier intervisie-bijeenkomsten door KABIZ.

 • Dag 1: donderdag 21-09-2023 • 09u00 – 17u30
 • Dag 2: donderdag 05-10-2023 • 09u00 – 17u00
 • Dag 3: donderdag 02-11-2023 • 09u00 – 16u00
 • Dag 4: donderdag 16-11-2023 • 09u00 – 16u00

Terugkom momenten (online)

 • Dag 1: donderdag 08-02-2024 • 09u00 – 11u45
 • Dag 2: donderdag 04-04-2024 • 09u00 – 11u45
 • Dag 3: donderdag 13-06-2024 • 09u00 – 11u45
 • Dag 4: donderdag 05-09-2024 • 09u00 – 11u45
 • Dag 1: donderdag 28-03-2024 • 09u00 – 17u30
 • Dag 2: donderdag 11-04-2024 • 09u00 – 17u00
 • Dag 3: dinsdag 30-04-2024 • 09u00 – 16u00
 • Dag 4: dinsdag 21-05-2024 • 09u00 – 16u00

Terugkom momenten (online)

 • Dag 1: donderdag 25-07-2024 • 09u00 – 11u30
 • Dag 2: donderdag 26-09-2024 • 09u00 – 11u30
 • Dag 3: donderdag 28-11-2024 • 09u00 – 11u30
 • Dag 4: donderdag 30-01-2025 • 09u00 – 11u30
 • Dag 1: donderdag 03-10-2024 • 09u00 – 17u30
 • Dag 2: donderdag 10-10-2024 • 09u00 – 17u00
 • Dag 3: donderdag 24-10-2024 • 09u00 – 16u00
 • Dag 4: donderdag 07-11-2024 • 09u00 – 16u00

Terugkom momenten (online)

 • Dag 1: donderdag 16-01-2025 • 09u00 – 11u30
 • Dag 2: donderdag 13-03-2025 • 09u00 – 11u30
 • Dag 3: donderdag 15-05-2025 • 09u00 – 11u30
 • Dag 4: donderdag 17-07-2025 • 09u00 – 11u30

Opleiding Centrale zorgverlener

De YCND-methode is een laagdrempelige en effectieve methode waarbij een centrale zorgverlener kind en gezin begeleidt. Door het kind de regie te geven en door samen een richting te bepalen. Wil het kind gewicht verliezen, dan wordt samen gekeken op welke manier dat kan. Geeft het kind aan dat het laat gaat slapen en niet ontbijt, dan wordt besproken hoe dit gedrag doorbroken kan worden. Als YCND Centrale Zorgverlener beschik je over een groot lokaal netwerk waarin extra hulp ingeschakeld kan worden.

Wil jij als Coach Next Door deze kinderen met overgewicht en hun gezinnen goed kunnen begeleiden bij het doorvoeren van haalbare en duurzame veranderingen in leefstijl? Wil jij dit samen doen met andere hulpverleners binnen een lokaal netwerk? Werk je graag met kinderen? Kun je ze doorgronden en weet je ze te raken? Dan kun je Centrale Zorgverlener van YCND worden en de toekomst van kinderen met overgewicht of obesitas in blijvende positieve zin veranderen.

Opleiding, intervisie-bijeenkomsten en eindgesprek:

De opleiding bestaat uit drie opeenvolgende klassikale lesdagen, gevolgd door 4 terugkom momenten*. Na het afronden van deze bijeenkomsten vindt er een eindgesprek plaats. Tijdens dit gesprek wordt de eindopdracht besproken.
* deze bijeenkomsten vinden online plaats

YCND laat haar studenten niet meer los

Als oud-student van YCND blijf jij profiteren van alle voordelen van het enorme netwerk, de actuele en uitgebreide kennis en de waardevolle ervaring van YCND. Ook na jouw afstuderen, staan de medewerkers van YCND je terzijde. Naast de intervisies en de alumni bijeenkomsten, kan je ook met specifieke vragen of uitdagingen bij YCND terecht voor persoonlijke begeleiding. Of het nu gaat om vragen bij het opstarten van een eigen praktijk of dat je worstelt met een specifieke case tijdens de uitvoering van je werk, de medewerkers van YCND staan voor je klaar.

Leerdoelen:

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met de volgende onderwerpen:

 • de doelgroep ‘kinderen met overgewicht met een licht verhoogd ‘Gewichtsgerelateerd Gezondheidsrisico’
 • vormgeving van een lokaal netwerk;
 • maken van een Plan van aanpak met kind en gezin
 • maken van een Terugvalpreventieplan met kind en gezin
 • bewustzijn en ontwikkeling van de eigen rol als centrale zorgverlener
 • oefenen met gespreksvaardigheden (o.a. motiverende gespreksvoering) d.m.v. rollenspellen

Daarnaast is er tijdens de opleiding uitgebreid aandacht voor de specifieke werkwijze, de beschikbare middelen en de digitale omgeving van YCND.

Docenten
Prof. Dr. Anita Vreugdenhil, Drs. Lisanne Arayess en gastdocenten

Studieduur, lesgeld, studiebelasting, accreditatie
De totale duur van de opleiding bedraagt 10 à 11 maanden.
Het aantal zelfstudie uren bedraagt ca. 33 uur
Kosten: € 1.275,- (incl. BTW) (lunch en materiaal zijn inbegrepen)

YCND trainingen op maat

YCND verzorgt naast haar vaste opleidingen ook trainingen-op-maat. Deze trainingen zijn leerzaam voor iedereen die meer wilt leren over en in aanraking komt met de doelgroep “kinderen met overgewicht”. De trainingen die YCND aanbiedt zijn altijd interactief, verschillende werkvormen worden met elkaar afgewisseld. Ook tijdens trainingen wordt gekeken wat er nodig is, informatie en oefeningen worden aangepast aan de situatie en behoeftes.

De kosten voor een training-op-maat zijn afhankelijk van de vraag en de doelgroep. Deze worden vooraf besproken op basis van voorgesprekken met de opdrachtgever. YCND kan meedenken over bronnen voor financiering.

Op de eigen opleidingslocatie van COACH in Maastricht is plaats voor 20-25 studenten per training. Ook in-house trainingen behoren tot de mogelijkheden.

Voorbeelden van training op maat:

YCND training voor sportaanbieders

Aanleiding: NOC-NSF wil met het project Sport&Zorg (Meer Mensen in Beweging) lokale pilots ondersteunen met als doel meer mensen te laten doorstromen van zorg naar sport. Om dit te laten aansluiten bij Keigezond is Maastricht Sport hiermee aan de slag gegaan. Na een verkennende bijeenkomst voor sportaanbieders waarbij ze kennis maakten met de doelgroep “kinderen met overgewicht”, bleek dat er vooral behoefte was aan meer praktische tips & trucs. Met vragen als hoe om te gaan met deze doelgroep op je vereniging. En welke gesprekstechnieken gebruik je?

Doelen van de opleidingsavond:

 1. Kennismaking met de doelgroep en de netwerkaanpak van YCND
 2. Kennis over sport en beweging bij kinderen met overgewicht
 3. Het leren toepassen van enkele motiverende gesprekstechnieken

Voor het organiseren van deze training-op-maat zijn enkele verkennende gesprekken gevoerd met de samenwerkingspartners om meer informatie te vergaren. Vervolgens is er een opzet bedacht en verder uitgewerkt. Voor deze training heeft onze docent Lisanne zich specifiek verdiept in beweging bij deze doelgroep. Ze is op zoek gegaan naar passende werkvormen en oefeningen die aansluiten bij problemen die deze  sportaanbieders met kinderen/gezinnen met overgewicht ervaren.

Cultuur sensitief werken en begeleiden: hoe doe je dat?
De invloed van culturele afkomst op beweging, gezondheid en (op)voeding.

Als je de culturele achtergrond van een kind met overgewicht of obesitas niet kent en begrijpt, hoe kan je het kind en gezin dan effectief begeleiden naar een gezonde leefstijl en toekomst? Culturele afkomst is van grote invloed op leefgewoontes van mensen. Denk alleen al aan eetgewoontes en beweging: wat wordt er gegeten, welke hoeveelheid en hoe vaak, de bereidingswijze en het deelnemen aan sport en beweging.

YCND introduceert samen met Pureza expertisecentrum een Niet-westerse module speciaal voor Kinderleefstijlcoaches en Centrale zorgverleners. Tijdens deze module komen diverse onderwerpen aan bod en krijg je antwoord op een heleboel vragen rond culturele achtergrond.

Vragen die aan bod kunnen komen:

 • Hoe maak je contact met mensen met een andere culturele achtergrond? En hoe zorg je dat informatie goed overkomt?
 • Inzicht in de complexiteit in het opvoeden van kinderen binnen een onbekende cultuur. Hoe kun je hierop aansluiten? 
 • Hoe gaan mensen vanuit een andere cultuur om met voeding en gezondheid?
 • Welke elementen hebben invloed op het wel of niet bezig zijn met gezondheid, voeding en beweging en hoe stimuleer je mensen met een andere culturele achtergrond?
 • De verschillen tussen mensen met een individualistische en een collectivistische achtergrond. En waar moet je rekening mee houden. 
 • Zijn er verschillen in voedingsrichtlijnen in verschillende landen? Hoe vraag je naar voeding en gewoontes?

Na het volgen van deze bijzondere module beschik jij als hulpverlener over de juiste kennis om begeleiding op maat te kunnen bieden aan kinderen met een andere culturele achtergrond.